Thu Feb 12
J.P. MorganTradeflow:革新您的交易體驗
Wed Feb 11
EP雅瑩攜東方美學深耕東南亞市場,以服飾為橋共迎新春
Mon Feb 09
2025-01-03
HaiPress

Istana Negara
KUALA LUMPUR,3 Januari - Mana-mana banduan yang dicadangkan untuk diberi keampunan atau pengurangan hukuman,permohonan hendaklah dikemukan oleh banduan terbabit.
Istana Negara menerusi kenyataan berkata permohonan oleh banduan terbabit untuk dipertimbangkan Lembaga Pengampunan yang dipengerusikan Yang di-Pertuan Agong pada mesyuarat akan datang.
Ini berdasarkan peruntukan Perkara 42(1) dan (2) Perlembagaan Persekutuan bagi kesalahan yang dilakukan di Kuala Lumpur,Labuan dan Putrajaya.
"Agong mempunyai kuasa prerogatif untuk memberi ampun,tunda hukum dan lega hukum bagi apa-apa kesalahan yang dilakukan.
"Agong juga boleh meremit,menggantung atau meringankan apa-apa hukuman yang telah dijatuhkan oleh mahkamah bagi kesalahan tersebut," menurut kenyataan Istana Negara pada Jumaat.
Oleh itu,Istana Negara mengingatkan agar semua pihak menghormati Perlembagaan dan undang-undang yang telah ditetapkan.