Thu Feb 12
J.P. MorganTradeflow:革新您的交易體驗
Wed Feb 11
EP雅瑩攜東方美學深耕東南亞市場,以服飾為橋共迎新春
Mon Feb 09
2025-02-26
HaiPress

Perdana Menteri,Datuk Seri Anwar Ibrahim / Foto Bernama
HANOI,26 Februari - Malaysia komited memperkukuh kerjasama dengan Vietnam dalam sektor petroleum.
Perdana Menteri,Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dan Vietnam Oil and Gas Group (Petrovietnam) akan mempercepatkan kerjasama dalam sektor tenaga itu di Vietnam.
"Ada beberapa rencana yang perlu dipercepatkan. Sebagai contoh,projek Petronas Petrochemical Vietnam yang bernilai berbilion ringgit dijangka memberikan pulangan yang baik kepada Malaysia.
"Justeru,saya telah meminta Presiden Petronas,Tan Sri Tengku Taufik,untuk hadir bersama Pengerusi Petrovietnam bagi menyegerakan perjanjian yang diharap dapat dimeterai pada Mei ini," katanya pada sidang media di akhir lawatan kerja beliau ke Vietnam,hari ini.
Vietnam merupakan rakan dagang ke-11 terbesar Malaysia pada tahun lalu menyumbang 2.9 peratus bahagian daripada jumlah perdagangan Malaysia.