Gereja terbakar, 80 peratus musnah

2025-09-03     HaiPress

Foto JBPM Sarawak

MIRI,3 September - Sebuah gereja di Jalan Bintulu - Miri,Sarawak musnah 80 peratus dalam satu kebakaran,malam tadi.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Batu Niah,Rary Binjie ketika dihubungi RTM berkata,pihaknya menerima panggilan kecemasan pada pukul 11.52 malam melibatkan kebakaran di Gereja Sidang Injil Borneo Bakas,Sibuti.

Beliau dan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat Batu Niah bersama sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) kemudiannya bergegas ke lokasi kejadian yang terletak 50 kilometer dari balai bomba tersebut.

Operasi pemadaman dilakukan dengan menggunakan satu aliran dan dua nozel dengan sumber air terbuka iaitu Sungai berdekatan berikutan tekanan rendah daripada air pili bomba sebelum api berjaya dikawal dan operasi ditamatkan pada pukul 2.33 pagi.

Siasatan mendapati kebakaran melibatkan struktur separuh kekal dua tingkat dan tiada sebarang kecederaan dilaporkan.

Katanya,gereja berkenaan hanya dihuni seorang pastor,Pastor Ibrahim Anyik manakala punca kebakaran dan jumlah kerugian masih dalam siasatan.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.