Angka korban gempa bumi di Filipina meningkat kepada 46 orang

2026-06-10     HaiPress

Mayat,Joey Deluvio 39 tahun ditemukan tersepit di bawah runtuhan bangunan

GENERAL SANTOS,10 Jun – Angka kematian akibat gempa bumi kuat bermagnitud 7.8 meningkat kepada 46 individu,selepas pasukan penyelamat menemukan satu lagi mayat mangsa di bawah runtuhan sebuah bangunan di sini.

RINGKASAN BERITA AI

Pasukan penyelamat mengesahkan mayat,Joey Deluvio 39 tahun ditemukan tersepit di bawah runtuhan bangunan berkenaan.

“Bagaimanapun,angka korban berkenaan tidak termasuk mayat mangsa dan jumlah individu yang dilapor hilang pula meningkat ketara daripada empat kepada 17 orang,”kata pegawai pertahanan awam,Rafaelito Alejandro.

Peningkatan angka kematian dilapor di wilayah Davao Occidental dengan majoriti mangsa korban akibat tanah atau bangunan runtuh. – AFP

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.